12 Temmuz 2014 Cumartesi

yeni başlayanlar için backpacking - çanta seçimi

Bence yoldayken, planlı olmaktan sonra sahip olmanız gereken en önemli unsur konfor. Ve o konforu size sırt çantanız verecek.

Çanta seçiminizde iki meseleyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor: seyahatin uzunluğu ve mevsim. Her ikisi de doğrudan çantanızın hacmini (litre) belirliyor. Örneğin kışın ihtiyacınız olacak giysiler çok daha fazla yer kaplar ya da uzun seyahatlerde daha fazla yedek kıyafete ihtiyaç duyarsınız vs

Bence yaz-ilk bahar için 25-30lt, kış için de 30-50lt arası ideal. Ben çantanın mümkün olduğunca küçük olmasından yanayım; hem daha kolay hakim oluyorsunuz hem de Ryaniar gibi ucuz hava yolu şirketleri uçuşlarında kabine alırken zorluk çekmiyorsunuz.

Peki hangi marka? İyi bir marka. Paraya kıyıp alacaksınız aga.

Çantanızı alırken kendinize bir yol arkadaşı seçtiğinizi unutmayın. Sorunsuz, size farklı çözümler sunan (tabire gel), dayanıklı ve çok uzun yıllar birlikte olacağınız bir yol arkadaşı seçmelisiniz. Bunları da size North Face, Deuter, Columbia, Jack Wolfskin, Karrimor ve Millet gibi markalar sunuyor.

Fermuarlı mı, üstten büzmeli mi? (bu çanta cinsinin tam tanımı bu mu bilmiyorum)

Her ikisinin de kendisine göre artıları eksileri var;  fermuarlılarda aradığınızı bulmak ve yerleştirmek çok daha kolay; üstten büzmeliler ise "tepme" yöntemiyle çok daha fazla eşya alabiliyor. Ama en iyisi ortadan ya da alttan fermuar ile erişim sağlayan üstten büzmeliler.

Şimdi, dünyanın en kötü fotoğrafında, benim çantalarımı göreceksiniz.


Sağdaki North Face 28lt ve fermuarlı. Bu çanta ile kesintisiz 2 aya yakın yurt dışında gezdim. Seviyeli bir birlikteliğimiz oldu. Taş gibi çanta; hala kısa gezilerimde kullanıyorum. Şimdi madde madde özelliklerini inceleyelim.

a:  Fermuarlı. Bu kadar.
b: Önünde birbiriyle çakışmayan iki ayrı göz var. Kullanışlı.
c: Çantayı yan tutmak durumunda kaldığınızda size yardımcı olan sert lastik tutamaçlar.
d: Çantanın altındaki kayışlar sayesinde mont ya da matınızı rahatça altına iliştirebiliyorsunuz.
e: Suluk vs için yan fileler.

Soldaki üstten büzmeli Deuter 38lt; ama üst ve yanlardaki payları çözünce 43lt'ye çıkıyor. Yeni çantam. Kendisinden umutluyum.

a: Alt tarafındaki fermuarlı girişle çanta içindeki eşyalara kolay ulaşabiliyorsunuz. Hatta burası diğer bölümden soyutlanarak tamamen ayrı bir göz olarak da kullanılabiliyor.
b: Ön tarafta defter harita vs koymak için bir göz var.
c: Suluk vs için yan fileler.
d/e: Çantanın kapak kısmı biri içeriden biri dışarıdan ulaşılabilen iki göze sahip.

Çantaları bir de arkadan görelim: 



Gördüğünüz gibi North Face "konfor hususunda ben biraz sıkıntılıyım genç" diyor ki bununla ilgili acı tecrübelerim var. Bir kere sırtınız çılgınca terliyor. Çanta ağırlaştıkşa kayışlar rahatsızlık veriyor.

Gelelim Deuter'e.

a: Kayışları inanılmaz rahat ve yumuşak; 
b: Her yönden istediğiniz gibi gevşetilip sıkılabiliyor.
c: Çanta ile sırtınız temas etmesin diye kavisli alüminyum bir iskelet üzerine file kullanmışlar. Sırtınız bu filede oluyor ve aradaki hava boşluğu ile terlemeyi en aza indirmişler.
d: Sağlam ve ergonomik bel desteği ile sırtınızdaki ağırlığı hissetmiyorsunuz bile. Sağa sola eğildiğinizde sizinle birlikte dönerek üzerinizdeki baskıyı azaltıyor. 

Buradan hareket ederek ideal çantamızın özelliklerini özetlemek istiyorum:

Kaliteli bir marka.
40-45lt
Hem fermuarlı hem büzmeli
Sırt bölgesi fileli
Kullanışlı birden fazla ekstra göz.
Renk mevzusu: doğa sporu yapıyorsanız mümkün olduğunca dikkat çekici renklerde. Turistik geziler için mümkün olduğunca az dikkat çeken renkler.


Sonraki bölüm: çantayı dolduruyoruz




Hiç yorum yok: