11 Temmuz 2014 Cuma

yeni başlayanlar için backpacking



Backpacking denen "fenomen"


Yaklaşık 2.5 yıldır her fırsatta ve sık sık o fırsatları yaratarak sırt çantamla yurt dışına seyahat ediyorum. Çektiğim yüzlerce fotoğraf, bir dolu anı notu öylece duruyor bir köşede. Hemen her şey hakkında her mecrada bir şeyler karalayan ben, nedendir bilmem, bu konuda bir türlü yazamıyorum. Sanırım eylemin kendisine öyle çok değer veriyorum ki o eylemle ilgili bir iki kelam etmek dahi önemsizmiş gibi geliyor. 

Aslında işin felsefesini de epey iyi özetliyor bu durum: çünkü bence backpacking (sırt çantasıyla seyahat) taze bir zihin ve dupduru algılarla farklı coğrafya ve kültürlerde "özgür" anılar biriktirmektir. Şu sıkıcı hayatta yaşanabilecek en eşsiz, en kafa açıcı ve özgürleştirici deneyimlerden biridir. 

Rutini kıran, rutine dönmeyi güçleştiren bir tedavi yöntemidir. İnsan hayatındaki o acı veren büyük boşlukları tedavi eder: doldurur demiyorum, tedavi eder diyorum. Çünkü bu felsefeyi benimsediğinizde o boşluklar iş ve sorumlulukların dışındaki diğer harika şeylerle doluverecektir zaten. 

Backpacking'e giriş falan yazdım başlıkta ama hani "biz bu işlerin piriyiz" gibi bir hava yaratmak istemem. Naçizane yorumlarım, saptamalarımı paylaşıyorum o kadar. 



Porto


Seyahat öncesi hazırlıklar

Şimdi backpacking yapmaya karar verdiniz; bir kere tur/paket gibi sözcüklerden uzak duracaksınız. Bu işin hamurunda özgürlük olduğu için sunulanı tüketeceğiniz bir turun herhangi bir kapitalist alışverişten farkı kalmayacaktır.

Siz okuyacaksınız, araştıracaksınız; yerel insanlarla bir arada olacak onlardan da tüyolar alarak istediğiniz gibi gezeceksiniz. Yol arkadaşlarınız sizin gibi insanlar olacak ve onlara mecbur olmayacaksınız.

Bu eylem bir macera da aynı zamanda; ama çok da plansız hesapsız olmamak lazım. Biraz ön hazırlıkla can sıkıcı pek çok durumu daha başından önlemiş oluruz. Şimdi önem sırasına göre kısa kısa ön hazırlıkları görelim:



Amsterdam



Konaklama (rahatlık sırasına göre): 

Çadır: Yaz ve bahar için tercih edebileceğimiz bu konaklama için google'a gideceğiniz şehir ile camping/camp site yazmanız yeterli; voi-la! Çadır/tulum seçimi başka yazı konusu.

http://www.hostelworld.com/ : Tek kişilik özel odalardan 12 kişilik kadın erkek karışık dorm'lara kadar her alternatifi bulabilirsiniz burada. Gideceğiniz yeri ve tarihi yazıp aratmanız yeterli. Ucuz, hatta çok ucuz bir seçenek.

Kritik nokta, önceki misafirlerin yorumlarını okumak. Location puanı yüksek yerleri tercih edin. Bazı hosteller tamamen sosyalleşme amaçlı bunlara party hostel diyorlar ve gece rahatça, gürültüsüz uyuyabileceğinizin garantisini veremiyorlar. Dediğim gibi, yorumları okuyun. 

https://www.couchsurfing.org/Erkek olduğum için ve de konaklamaya açabilecek durumda bir evim olmadığı için hiç deneyimleyemedim.

Ulaşım:

http://www.skyscanner.com.tr/ Buradan ucuz uçuşunuzu bulacaksınız. Ay ay, gidiş ya da dönüş yönünüzü boş bırakarak arama yapabiliyorsunuz. Yani, "ya ben önümüzdeki kasım bi' yerlere gideyim, ama en ucuz neresi acaba?" sorunuzun yanıtı burada. Gidiş "istanbul", varış "her yer" seçmeniz yeterli.

Seyahat edeceğiniz şehirden başka bir şehre gidecekseniz ülkenin demir yolları sitesini ziyaret edip sefer sıklıklarını kontrol edin. Demir yolları dışı alternatifler için trip advisor'da çok yararlı notlar bulabilirsiniz.

Bu arada önemli not: çoğu hava alanının çıkışında turizm ofisleri vardır; buralardan ücretsiz şehir haritası ve yine ücretsiz merkeze nasıl giderim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Kültür:

Neresi gezilir, ne yenir, ne yapılır; bu sorular için size iyi bir rehber olabilecek iki önemli site var:

http://www.lonelyplanet.com/  (basılı kitapları da hiç fena değildir bu arada; remzi ya da pandora.com.tr'de bulabilirsiniz)


Buradan gideceğiniz şehir/şehirler hakkında nitelikli ön bilgiler edinebilirsiniz. Sonrası size kalmış. Örneğin ben, şehrin/ülkenin tarihini okuyarak gitmeyi çok seviyorum; böylece geçtiğim her sokak gördüğüm her tarihi bina daha anlamlı oluyor.


Berlin


Sonraki bölüm: çanta seçimi




Hiç yorum yok: