12 Temmuz 2014 Cumartesi

yeni başlayanlar için backpacking - çantayı dolduruyoruz


Ucuz uçak biletini kıstırdık, bu noktada ryanir gibi ucuz hava yollarının sadece 10 kg kabin bagajına izin verdiğini ve fazlasını kabine almayarak neredeyse bilet fiyatı kadar ücret talep ettiğini unutmadık, kalacak yeri ayarladık. Gideceğimiz yerler hakkında fevkalade bilgilere sahibiz. Sabırsızız, heyecanlıyız. Öyleyse çantamızı hazırlamamızın vakti geldi.

Yanımıza alacağımız eşyaların adedi, seyahatimizin uzunluğu ile doğru orantılı gibi gözüküyor olabilir; ama benim bu konu hakkında bir sınırım var: bir hafta sınırı. Çıktığım seyahatin süresine aldırmam; 10 gün, 3 hafta, iki ay hiç önemli değil. Yanıma beni bir hafta idare edecek kadar giysi alırım.

Çünkü bir noktadan sonra eliniz mahkum bir şeylerinizi yıkamak zorunda kalacaksınız. O yüzden o "bir şeyler" mümkün olduğunca az olsun ki, hem çantamın içindeki hacim rahatlasın hem de dolayısıyla yüküm azalsın. Yani iki aylık bir backpacking turu için yanınıza 30 don 40 çorap almak ne kadar mantıklıdır? Ya da çantanızın yarısını dört kazakla doldurmak?

Bir diğer önemli husus: yedek. Yedek ayakkabı, yedek terlik, yedek armut gibi saplantılardan uzak durun. Acil durumlarda bir şeyleri oradan da temin edebileceğinizi unutmayın.

Kış seyahati için tüyolar:

. Kalın kazaklar vs giyeceğinize ince ve kat kat giyinin. Böylece yükünüzü inanılmaz hafifletebilirsiniz. Termal bir içlik, üzerine tişört, üzerine gömlek ve montla Amsterdam'ın o yaman Atlantik ayazında güle oynaya gezdiğimi bilirim. 

. Yağmurluk taşıyın.

. Ayakkabılarınız mutlaka ama mutlaka gore-tex yani su geçirmez olsun ki üşütüp gavur illerinde gebermeyin.

Hazırlık örneğini çadırlı bir yaz seyahati üzerinden vereceğim için bu  kış tüyolarını eklemek istedim. 

Şimdi Sicilya ve Sardinya'da fink atacağım seyahat öncesi hazırlıklarımı birebir paylaşmak istiyorum. 

Kişisel bakım ve sağlık

Hava yolları kabin kuralları gereği her biri maksimum 100 ml olan roll-on, sinek savar (ki bu yanıcı bunu hayatta almazlar), güneş südü :] , diş macunu ve şampuanımıza tırnak makası, diş fırçası ve diş ipimizi ekliyoruz.





Fucidin: Enfeksiyon durumları için yüzeysel antibiyotik.
Pentenol: Pişik, küçük açık yara ve güneş yanığı gibi meselelere kesin çözüm.
Stilex: Sinek böcek sokması gibi alerjik durumlar için.
Meteospazmil: Mide, bağırsak spazmlarına bire bir.
Alka-Seltzer: Hafif baş ve mide ağrısına iyi gelir. Akşamdan kalmaya son :]
Yara bandı: Buna bir tanım yaparsam kendimi pencereden aşağıya atarım.




Bunları şöyle güzelce kilitli poşetlere dolduruyoruz ki işgüzar hava alanı güvenliğine kafa atmayalım. Ayrıca kolay ulaşılabilecek bir yerde olsunlar ki kontrol etmek istediklerinde kan ter içinde kalmayalım.




Kamp malzemeleri

Ucuz ama kolay kurulup toplanan bir çadır: Quechua'nın arabesk isimli ürünü ARPENAZ 2'sini tercih ettim. Çok kısa sürede hazır hale gelebiliyor.
Mat: En ucuzundan
Yastık: Bi' arkadaştan. Bu boyutta kullanılabildiği gibi içindeki elyafın altına kıyafetler sokuşturularak büyük bir yastık haline gelebiliyor.
Matara: Lüzumlu bir araç.
Mikro fiber havlu: Az yer kaplıyor, çok çabuk kuruyor.
Fener: Karaköy'den. Asılıp tepe lambası olarak da kullanılabiliyor. Yedek pillerle.
İp: Mühim.
Çakı: Temsilidir, oradan temin edeceğim.
Kilit: Bulunsun. Bazı hostellerin dolaplarında bulunmayabiliyor.
Çengelimsi şey: Bulunsun.
Deniz gözlüğü: E tabi.
Uyku tulumu: Mat üzerine sermelik, yazlık yani elyaftan. Fotoda yok.




Günlük Eşyalar

Bunları, yanınızda ayrıca taşıyacağınız günlük bir çanta içinde bulunduracaksınız. O koca sırt çantanız ile gezmeyeceksiniz şehri neticee.

Fotoğraf makineniz, paranız, defteriniz, kaleminiz, pasaportunuz, gözlüğünüz, mataranız, vivident reklamı vs hep burada ve yanınızda olacak.





Kıyafetler

Şimdi burada donumun atletimin fotoğraflarını paylaşacak değilim; o yüzden rakam vererek geçiştirmek istiyorum.

5 çorap, 5 iç çamaşırı, 6 tişört, 2 şort, 1 deniz şortu, 1 eşofman/aşortman altı, 1 uzun kollu üst ve terlik. Bunlar o kadar az yer tutuyor ki. İşte yaz bu yüzden güzel...

Tüm bunları nasıl yerleştirmeli?

Önem ve kullanım sırasına göre. Fermuar çantamın alt tarafında olduğu için ona yakın bölümleri ilk etapta kullanacağım ya da önemli olabilecek eşyalara ayıracağım: fotoğraf makinesi, mikrofiber havlu, terlik ve tişört. Onların üzerine iç çamaşırları çoraplar, şortlar. En üste eşofman altı, yastık, uzun kollu ve uyku tulumu.

Çadır ve mat çantanın altındaki ve yanındaki kayışlara tutturulmuş olacak.


Kişisel bakım ve sağlık malzemeleri kolay ulaşabileceğim üst ceplerden birinde; diğerinde de günlük çantam ve içindekiler olacak.

Şimdilik bu kadar. 





1 yorum:

Adsız dedi ki...

ya resmen ilham verdin umarım cesaret edebilirim