2 Şubat 2010 Salı

çizgi roman ve propaganda

Fotoğraf ve sinema gibi görsel sanatlar, yıllardır birer propaganda aracı olarak kullanılırlar. Taşıdığı mesajı son derece yalın ve hatta çoğu zaman romantik bir çekicilik ile sunan bu sanat kolları, kitleleri etkileme peşindeki çeşitli parti ve örgütlenmelerin en önemli silahlarından olmuşlardır.

Amerika Birleşik Devletleri, II.Dünya Savaşı ile birlikte, bu görsel propaganda araçlarına toplumlarında önemli bir yere sahip "çizgi romanı" da eklemiştir.

Bu resmi peşrev. Şimdi gelelim esas anlatmak istediklerime:

Yıl 1940... Amerika daha savaşta dahi değil. İki hıyarto, önüne geleni tepeleyen bir milli çizgi roman kahramanı yaratmaya karar veriyor. Düşünüyor taşınıyorlar bu milli-man'e deneyli sikko -formüllü falan bir "süper asker" hikayesi ve arka planı yazıyorlar. Kıyafetini USA bayrağının renkleri ve şekillerinden (stars and bars) tasarladıkları kahramana bir de hiç kimsenin aklının ucuna dahi getiremeyeceği(!) bir ad veriyorlar: Captain America !!

1941 yılında ilk sayı bu kapakla yayınlanıyor:


"Bakınız yenilmez kahramanımız Hitler sümsüğünü ve korkunç askerlerini nasıl da marizliyor? Oh, tanrım nasıl da unutuyordum: bunu genç(gay?) yardımcısı BUCKY'nin yardımı olmadan başaramazdı! Teşekkürler Captain, teşekkürler Bucky! Şimdi gidin biraz da Japon pataklayın; sizden arta kalanları da ordu birer bomba ile yeryüzünden siler !

Captain America'nın neden bu kadar güçlü olduğunu merak mı ediyorsunuz? Elbette amerikan hükümetinin çok gizli süper asker projesinde ürettiği mucize formül "X-524-Mahmut" sayesinde! Bakınız Rogers'ın çelimsiz vüc'udu nasıl da serpiliyor büyüyor!" :



Not: Bu sayı yayınlandığında tam 1.000.000 adet satmış (yazı ile bir milyon)

http://fataliyev.blogspot.com/

Hiç yorum yok: